Menu

Goran Karan, Tedi Spalato i Sv. Juraj HRM objavili zajedničku pjesmu

Goran Karan, Tedi Spalato i Sv. Juraj HRM objavili zajedničku pjesmu

Goran Karan, Tedi Spalato i Sv. Juraj HRM objavili zajedničku pjesmu

"Kuća naše pisme" je priča o Dalmaciji, pjesma koja stihovima i muzikom slavi neprolaznu ljepotu našeg kraja. To je pjesma koja pjeva o onome najboljem što smo naslijedili od prošlih generacija i onom što nam valja sačuvati i s ljubavlju ostaviti za one koji će doći poslije nas.

"Kuća naše pisme" je sjajna muzička saradnja legendarnog trubadura Tedija Spalata, izvrsne klape Sveti Juraj HRM i ovogodišnjeg dobitnika nagrade Porin, Gorana Karana, koji je autor muzike i stihova ove pjesme.

Originalan i bogat aranžman, kao i vrhunska produkcija, djelo su meštra Nikše Bratoša, a vokalni aranžman za klapu je osmislio Mario Božić, umjetnički voditelj klape Sveti Juraj HRM.

Redatelj videa Željko Petreš:

Nakon preslušavanja "Kuće naše pisme", najveći izazov mi je bio u sliku upresti ljepotu Dalmacije i životne priče ljudi koji je žive. Snažna emocija stihova je i od mene zahtijevala otkrivanje novih i starih prostora i priča. Jako sam sretan i zadovoljan učinjenim, jer sam se nakon zaista velikog broja profesionalnih iskustava vezanih uz Dalmaciju, ponovo zaljubio u svoj kraj... ...a šta ćeš, kako pjesma kaže- takva je Dalmacija.

Goran Karan:

Video je sniman nekoliko dana tijekom lipnja i na nekoliko divnih mjesta. Prvo smo se družili i snimali na Bolu, gdje nam je domaćin i jedan od glavnih likova u videu bio Ivica Jakšić-Čokrić Puko, lokalni stanovnik i svjetski umjetnik. Tako smo Tedi Spalato i ja proveli par večeri u zanimljivom i inspirativnom društvu. Tu smo čuli izvorne domaće legende i istinitu priču o Kući u kući.

Naime, kako kaže historija Bola, dvije su se porodice sukobile oko vlasništva zemlje. Marko Sila je imao kuću na tom mjestu, a braća Vukovići su otkupili svo zemljište oko nje. Kako Marko nije htio prodati djedovinu, Vukovići su sagradili zidove svoje kuće oko Markove, i na taj način ga pokušavali prisiliti na prodaju. Nakon godina razmirica, prijetnji i nasilja, Marko Sila je bio prisiljen napustiti svoj dom, bježeći od policije koja je stala na stranu braće. Oni su iskoristili taj trenutak i zajedno otputovali kako bi kupili drvenu građu za velike krovne grede kojima su naumili prekriti Markovu kuću. 

U povratku na Bol, lađu na kojoj su bili, je uhvatila velika nevera. U brodolomu su braća nastradala, a Marko Sila je, kada se već sve činilo izgubljenim, povratio svoje imanje.

Ta priča je imala svu težinu, istinitost i tradiciju kojom smo redatelj Petreš i ja željeli oslikati video, pa smo Tedi i ja snimali na tom jedinstvenom mjestu.

Sa klapom Sveti Juraj HRM smo zajedno snimali pokraj Unešića, na jedinstvenoj farmi smilja, domaće biljke koja svoju ljekovitost duguje borbi za život na kamenu i vjetru ovog podneblja. Smilje je sinonim ovog kraja, a snimali smo kada je bilo u punom cvatu.

Također je klapa Sveti Juraj snimala u šibenskoj Crkvi Svetog Nikole, zavjetnoj crkvi naših pomoraca.

Sve te divne lokacije su nam dale izvrsne slike i pokazale kako se tradicija lako ljubi s današnjim vremenom i kako može izgledati ovaj naš dalmatinski kamen ako se poštuje, pazi i voli.

Nadam se da će "Kuća naše pisme" gledateljima i slušateljima donijet bar dio svevremenske ljubavi koju osjećam za prirodno i muzičko naslijeđe Dalamacije -ispričao nam je Goran.

Tedi Spalato:

Goran je napisao još jednu pravu dalmatinsku pjesmu. Od prvog zajedničkog sviranja osjetio sam melodiju koja me odmah dotakla u dušu i čuo stihove koji su me pozvali da ih oživim svojim uspomenama i nadama.. Snimanje spota je bilo divno iskustvo, jako smo se potrudili i iskreno se i prijateljski emocionalno otvorili. Zahvaljujem se našoj “kući naše pisme” Scardona i Branku Paiću, odnedavno didu, koji je prepoznao djelo i dao doprinos da se dogodi ovaj duet s Goranom-

Želio sam aranžmanom povezati sve niti dalmatinske tradicijske muzikalnosti, a produkcijom dati ono što u muzici imamo danas, i, nadam se, sutra. Goran i Tedi su dali dvije sasvim različite, a istovremeno nevjerovatno skladne i povezane izvedbe, bilo je zadovoljstvo biti dijelom stvaranja ove pjesme i oslikavanja njenog zvučnog krajolika- rekao je aranžer Nikša Bratoš.

Mario Božić:

S guštom smo se potrudili oko ove jako dobre pisme. Kad se tako daš, slijedi i mir i zadovoljstvo u srcu, a ova pjesma ima tu moć.

 

Video

TOP LISTA - ZABAVNA

1. Eldin Huseinbegović - Ako odeš
2. Regina - Ti si mi tu
5. The Babe Barbarella - Znam
6. Armin Muzaferija - Voljenom odlaze voljeni
7. Džejlana Herenda - Cvijet u kamenu
8. Amir Kazić Leo - Što me babo Ibri daješ
9. Dum Dum - Prokleto sami
10. Dženk Bosnali - Tražim te

TOP LISTA - NARODNA

1. Adnan Jakupović - Hoću sunce
2. Semir Ceric Koke - Sve i sad
3. Armin Šaković - Dobra strano mog života
4. Kemal Hasić - Tebi malo je
5. Denial Ahmetović- Suze za oproštaj
6. Dževada Keranović - Što te nema
7. Adnan Jakupović- Pješke
8. Sladja - Da ne čuje zlo
9. Ruža Efendić - Predugo sam volela
10. Šaćir Ameti - Dobra duša
 

TOP VIDEO

1. dRUMELODY - You and Me
2. Armin Šaković - Dobra strano mog života
3. Hor Hamza- Iskreno
4. Kemal HasićTebi malo je
5. Jasna Gospić -Iluzija
6. Džejlana Herenda - Cvijet u kamenu
7. Zejd Šoto - Slovo o ljubavi
8. Lapsus Band - Oči boje čokolade
9. Miligram - Proćerdano 
10. Severina - Kuma